HIRDETÉS

30 tény a Panzer IV-röl - A leghatékonyabb német páncélos a Második Világháborúban

A negyedik, és mint bebizonyosodott, a leghatékonyabb a fő harckocsi típusok közül, amelyekkel Németország újrafegyverkezett a Második Világháború előtt, a Panzer IV volt.

Forrás: www.ww2live.com

 1. A hivatalos lajstromozási neve a Panzerkampfwagen IV-nek (PzKpfw IV), vagy más néven Panzer IV-nek a Sd. Kfz. 161 volt. Eredetileg a Panzer IV  a zászlóaljparancsnoki járműre (Battallionsführerwagen) és a kísérőjárművekre, (Begleitwagen) használt kódolt elnevezés volt.

 2. A Panzer IV német közepes harckocsi ötlete Heinz Guderian generális agyában született meg, akinek egészen újszerű elmélete volt a páncélos hadviselést illetően.

 3. A Panzer IV-et a Krupp tervezte 1936-ban, majd a Krupp, Nibelungenwerk és Vomag gyáraiban került gyártásba. 8553 darabot gyártottak le, darabonkénti 103462 birodalmi Márkáért.                

 4. A Panzer IV volt az a német páncélos, amiből a legtöbbet gyártottak és vetettek be. A Panzer IV volt az egyedüli német páncélos, amit a háború elejétől a végéig gyártottak és végig jelen volt a harcmezőn is. A hadsereg teljes páncélos haderejének a 30%-át tették ki a Panzer IV-esek.

 5. Az eredeti Panzer IV a Panzer III támogatására volt tervezve és nem volt felszerelve páncélosok elleni küzdelemhez.  Feladata az ellenséges páncélosvadász ágyúk, valamint az ellenséges erődítések elleni harc volt.

 6. A Panzer IV belő felépítése megeggyezett a többi német tankéval, azaz a motor hátul kapott helyet, a meghajtókerekek elöl, a transzmisszió meg a tank belsejében az egész hosszában, középen. Sikerét a kiváló tervezésnek, valamint annak a ténynek köszönhette, hogy könnyen alakítható volt, így folyamatosan lehetett fejleszteni, hogy a változó körülményeknek megfeleljen.                                                                                                                           

 7. A Panzer IV-nek egy 75 mm-es tarack lett volna a fő fegyverzete, a KwK37 L/24, és úgy számolták, hogy 24 tonna lesz.

 8. A Panzer IV személyzete 5 főből állt. Ebböl 3 fő a toronyban kapott helyett, mégpedig a parancsnok középen, a kupola alatt, a lövész baloldalt és a töltő jobboldalt. A vezető a páncélos elejében baloldalt, a rádiós meg jobboldalt kapott helyet.

 9. Ez a 3 emberes torony tette lehetővé a német páncélosoknak a gyorsabb tüzelést szemben a francia és britt 1 vagy 2 emberes elrendezéssel. A gyorsabb tüzelés meg segített leküzdeni a relatív gyenge páncélozottságból meg a gyengébb ágyúkból fakadó hátrányt.                              

 10. Az eredeti elgondolás az volt, hogy a Panzer IV a gyengén páncélozott ellenséges célpontok ellen haszálja majd a 75 mm-es tarackot, mint például a pácélvadász ágyúk, melyek ellen a páncéltörő lövedékek kevésbé hatékonyak.

 11. Az első ténylegesen gyártásba kerülő típusa a Panzer IV-nek a Panzer IV Ausf D volt, és egész 1944-ig maradt szolgálatban. Az Ausf A-tol a a páncélzat kialakítása elöl, valamint a külső lövegpajzs külömböztette meg.

 12. Csak 1942 nyarán, miután a 75mm-es hosszu csövű KwK40 L/43 ágyú megjelent, lett a Panzer IV-böl félelmetes ellenfél az ellenséges harckocsiknak és nőtte ki magát a németek fő páncélosává.                                                                                                                          

 13. Kurt Knispel, a Második Világháború legtöbb kilövését jegyző tank ász szintén egy Panzer IV-en kapta a kiképzését, mint lövész és töltő. Első beosztását egy Panzer IV-en kezdte meg, Hellmann hadnagy alatt, mint lövész.

 14. Lengyelország megszállásakor a Panzer IV-es  volt a harmadik legnagyobb számban résztvevő páncélos típus, bár az akkor rendelkezésre álló 211 darab a teljes német páncélos erő mintegy 7%-át tette ki.

 15. 1939 október 10-ig a lengyel páncélvadász ágyúknak 76 Panzer IV-et sikerült kilőni.                    

 16. A május 10-i támadáskor, Nyugat-Európa ellen, a németeknek 2439 bevethető páncélosuk volt, ebből mindössze 278-280, valamivel több mint 10% volt Panzer IV-es.

 17. Nyugat Európa lerohanásakor 1940-ben a 75 mm-es rövid csövű ágyú még mindig át tudta ütni a francia Hotchiss és a britt könnyűtankok páncélzatát. Kis előnye volt még a Renault R 35-el szemben is de a Somua S35, Char B1 bis, Renault D2 már mind páncélozottságban, mint tűzerőben túltettek rajta. A vastag páncélzatú britt gyalogsági Matilda tankok meg minden német páncélosnak komoly problémát okoztak.

 18. 97 Panzer IV veszett oda, valamivel kevesebb mint két hónap alatt az 1940-es nyugati hadjáratban, ami nagyjábol a harmada a hadjárat kezdetén rendelkezésre álló állománynak.        

 19. 1941-ben a rövid csövű 75 mm-es ágyú teljesen hatástalannak bizonyult a britt  Matildák páncélzatával szemben, mig a Matilda 40 mm-es QF 2 fontos ágyúja minden német páncélost ki tudott lőni.

 20. A hosszú csövű ágyúval szerelt változat Panzer IV “szpeciális” néven vált ismertté észak Afrikában. Egy Africa Corps jelentésben ugy írják le a Panzer IV “szpeciális”-at, hogy a valaha Panzerre szerelt legjobb ágyúja van. Képes átütni minden Szövetséges tank frontális páncélzatát, ami fellelhető észak-Afrikában 1500 méterröl, valamint minden könnyű tankot kilőni 2000 méterröl, amennyiben megfelelőek a látási viszonyok.

 21. A hosszú ágyú nagyon feltűnő volt észak-Afrikában és az új páncélos hamarosan minden ellenséges ágyú fő célpontja lett.                                                                                              

 22. Az Alam Halfa-i csatában (első Alameini csata) 1942 augusztusának végén egy osztag Panzer IV-es megsemmisített egy teljes ezred Grant tankot.

 23. A rövid csövű Panzer IV-es hamar eltűnt a kelet frontrol. 438 vett részt Oroszország megtámadásában 1941 júniusában. A Kursk-i offenzíva kezdetekor, 1943 júliusában már csak 60 rövid csővel szerelt Panzer IV volt a keleti fronton.

 24. A hosszú cső képessé tette a Panzer IV-et, hogy legyőzze a T34/76-ot és még a KV1 ellen is esélyt adott neki. 1943 nyarára a hosszú csövű Panzer IV lett a legfontosabb német páncélos.      

 25. A háború végére a 122 mm-es IS tankok valamint a 85 mm-es ágyúval szerelt T34/85-ök jelentős túzerő-fölénybe kerültek a Panzer  IV-el szemben, de még így is súlyos vesztességeket tudtak okozni a T34-eseknek.

 26. 1944 június 6-án 748 Panzer IV volt a Franciaországban állomásozó 9 páncélos hadosztályban. A hosszú csövű Panzer IV nagyon veszélyes ellenfél volt a Cromwell, Churchill és Sherman M4A2-eseknek, melyekkel szemben szokványos harci távolságból fölényben volt. A Sherman M4A4 vehette csak  fel vele a versenyt egyenlőként, és a 17 fontos Sherman Firefly, az Achilles, valamint az M10 páncélvadászok lőhették ki nagyobb távolságrol.

 27. A panzer IV-nek 10 standardizált változata volt: Ausf A, Ausf B, Ausf C, Ausf D, Ausf E, Ausf F, Ausf F2, Ausf G, Ausf H and Ausf J.                                                                                           

 28. A fentieken kívül, még volt 11 variáns: Tauchpanzer IV (kétéltű páncélos), Brumbar (nehéz rohamlöveg), Stug IV (rohamlöveg), Jagdpanzer IV (páncélvadász), Panzer IV/70 (V) és (A), (páncélvadász), Nashorn (páncélvadász), Hummel (önjáró löveg), Möbelwagen (légelhárító), Wirberlwind (légelhárító), Ostwind (légelhárító).

 29. A panzer IV-et a háború alatt és után a következő országokban használták: Finnország, Olaszország, Bulgária, Spanyolország, Románia, Szíria, Horvátország, Törökország és Magyarország.

 30. Az elfogott Panzer IV-eseket használta az Orosz hadsereg (T4 jelzés alatt), a Szabad Lengyel Hadsereg és a Francia ellenállás (FFI).

 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

a keresés eredménye

Fórum hozzászólások

Dühöngő - Mit művel a w.o.t.
2017.01.23. | zabos

Az álca nálam se működik senkit nem látok de 50-80 m rol lődöz az O-I de nem látom .Sorolhatnám a s...

HELP - segítség kérés
2017.01.22. | zeroveritas

Próbáld meg modok nélkül. Ha kidob közben, akkor vissza kellene engednie, vagy autómatán csatlakozz ...

Egyebek - Keresem a grundom
2017.01.22. | fruttiur

Előszó: Kérlek dobjatok át a megfelelő helyre ha ez nem az, köszi! Keresek egy grundot vagy bandát ...

HELP - segítség kérés
2017.01.22. | 2600k

hello, olyan problémám van hogy minden oknál fogva kidobb játék közben és amig benem felyeződik a cs...

Dühöngő - Mit művel a w.o.t.
2017.01.20. | zeroveritas

Ezt hívják szopóágnak. Nekem is van ilyen, de most elkiabálom, hogy pont nyerőben vagyok (ezután maj...

Partner oldalak


Wot Magyar Liga

http://www.simsporttv.com/

http://infestation.gportal.hu/

http://magyartank.gportal.hu/

Kopasz

Roncskutatok

WoWshungary

Xbox