HIRDETÉS

Oktatás - A játék alapjai

A játék alapjai

A játék alapjainál kezdődik minden.

A játék alapjai

Ebben a leírásban a World_Of_Tanks online MMO játék rövid ismertetőjéről, alapvető funkciójának leírásairól, bemutatásáról olvashattok. Azoknak akiknek teljesen ismeretlen a játék, mindenképpen ajánlom az elolvasását, de könnyen előfordulhat hogy segítséget nyújthat azoknak is akik már tolják egy ideje a botkormányokat a WOT-ban.

A World Of Tanks egy alapvetően csapat alapú, kizárólag interneten, online módban játszható akciójáték. A játékban a II. Világháború környékén épített páncélos járművekkel (tankokkal, páncélvadászokkal, önjáró lövegekkel) harcolva kell az ellenfél játékosai fölé kerekedni meglehetősen szép, részletes, hatalmas terekkel bíró 3D-s környezetben. A játékban több mint 200 féle járművet próbálhatunk ki, melyek az eredeti tervek alapján lettek elkészítve. A járműpark minden újabb verzióval bővül. A 6.7 verzióig Német, Orosz, Amerikai gépeket próbálhattunk ki, később a 7.1 verzióval megérketek a Francia tankok a 8.1 verzióval pedig az Angol tankok is.

A játék magyar nyelven is játszható!

Fontos észben tartani, hogy a régiónknak megfelelő szerveren játszunk. Egyrészt így lesz megfelelő a szerver irányába a kommunikációs sebességünk, másrész nagyobb eséllyel találkozunk honfitársainkkal akik szerencsére szép számban játszanak a játékkal. A Magyra játékosoknak tehát az ajánlott szerver az Európai régió. Egyenlőre ha más, Orosz, Amerikai szerveren játszunk, nem hozhatjuk át a tankjainkat az Európai szerverre. Mindenképp érdemes erre odafigyelni a kezdéskor.

A játék magyar nyelven is játszható, rendelkezik teljes, magyar nyelvű lokalizációval (feliratok, leírások). Ha szinkron hangokat is szeretnénk akkor azt addonokkal érhetjük el le, erről olvashatsz részletesebben az oldal ADDON-ok részlegében. 

A magyar nyelvet a játék indító képernyőjén tudjuk kiválasztani, a nyelv választás lehet

A játék alapvetően teljesen ingyenes, Free to Play rendszerű. Mivel a szervereket is fenn kell tartani és a fejlesztők sem dolgoznak természetesen ingyen ezért lehetőség van a játékban aranyat (gold) vásárolni amivel különféle, kisebb előnyöket élvezhetsz. A játék enélkül is teljesen játszható, ráadásul aki aranyat költ az sem juthat el messzebb mint a mezei user, maximum hamarabb ér célt. A prémium előfizetők a csaták befejeztével valamivel több tapasztalati pontot (+ 50%), és kreditet kapnak (+50%) az előfizetésért cserébe. 1 havi előfizetés 2500 gold, nagyjából 2500-2800 forint az aktuális forint árfolyamtól függően. A prémium fiókkal rendelkezők szakaszokat is alkothatnak. A szakasz 3 fő lehet (prémium nélkül 2 fő). Tehát rajtad kívül meghívhatsz társnak a csatába két játékost.

Telepítés:

A telepítés nagyon egyszerű, nem igényel különösebb felkészültséget. Először is el kell látogatnunk a játék weboldalára. Mivel nekünk az Európai régió ami kell, ezért a World of tanks hivatalos oldalra érdemes ellátogatnunk. Itt kezdhetünk azzal hogy regisztrálunk magunknak egy felhasználói fiókot, de ezt később is megtehetjük ha már eltöltöttük és feltelepítettük a játékot. A regisztrációt az oldal jobb felső sarkában végezhetjük el a A regisztrációt ide kattintva is elvégezheted Regisztrációfeliratra kattintva.

Ha már regisztráltunk akkor ezekkel az adatokkal léphetünk majd be a játékba, valamint a WOT weboldalra is ahol megtekinthetjük a fiókunk adatait, különféle statisztikákat, illetve az aktuális híreket. Mindenképpen ajánlott körültekintően megválasztani a felhasználó nevünket, valamint a jelszónkat. Jelszónak érdemes az esetleges lopások elkerülése végett olyan kombinációt választani ami tartalmaz kis és nagybetűket valamint számokat is.

Játék letöltése

Ha letöltöttük és feltelepítettük a játékot, a WOTLauncher.exe-vel indíthatjuk el. Ha beírtuk a regisztrációkor megadott adatainkat máris indulhat a játék. Néha előfordul, hogy a webszerver karbantartása miatt a WOTLauncher.exe-vel nem indul el a játék(nagyon ritka eset), mert nem tud a launcher kapcsolódni a webszerverhez az aktuális hírek miatt, ilyenkor a sima WorldOfTanks.exe-vel el tudjuk indítani.

Első lépések:

Amint elkezdünk játszani egy garázsba kerülünk. Itt kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő tankot. Tier 1 szinttől indulunk. Ezek a kis tankok ingyenesek és rögtön kapunk belőlük 5 darabot mivel 5 nemzet játszható a játékban (ez később bővölni fog). Ezekkel a kis kerti tratktorokkal elindulva fogjuk majd megszerezni a hatalmas gépszörnyeket, vagy éppen a fürge felderítűjárműveinket.

Megfelelő tank kiválasztása:

Már a játék elején döntsük el (ill. érdemes eldönteni) melyik nemzet, melyik harckocsi ágán szeretnénk haladni. A fejlődés sebessége eleinte eléggé gyors, de ahogy feljebb jutunk a technológiai fán, egyre több harcot kell megvívnunk és egyre több pénzt, XP-t kell keressünk az új tankokhoz. Javaslom nézzük át a lehetséges variációkat, döntsük el először melyik tankot szeretnénk megszerezni a nagyok közül. 

Itt szeretném mindenképpen megjegezni, hogy nagyjából Tier 5-6 szintig teljesen ingyenesen is jó ütemben fejlődhetünk. Ettől magasabb szinteken viszont egyre nehezebb összeszedni a következő tankunk árát. Megoldható persze az is, hogy Tier 10 szintig sem fizetünk a játékért, de nagyon keservesen fogunk haladni. A nagyobb tankok tetemes költséget emésztenek fel és árukhoz, fenntartásukhoz mérten kevés bevételt termelnek. Ha élvezni akarjuk a játékot magasabb szinteken is, előbb utóbb prémium fiókot kell váltanunk, esetleg prémium tankot vásárolnunk. Viszont Tier 5-6 sőt 7 szinteken, teljesen ingyen is remekül lehet szórakozni és haladni. 

A játékban 5 féle tanktípus szerepel, melyek jelentősen eltérő játékmenetet testesítenek meg.

Light tank (könnyű tank, felderitő) – ezek rendkívül agilis, gyors, ámde rendkívül gyengén páncélozott és felfegygyverzett járművek. Alapvető feladatuk az ellenséges célpontok felderítése, megmutatása a csapattársaknak. Sokáig csak kezdő tankok tartoztak ebbe a kategóriába, magasabb szinteken nem nagyon voltak könnyű tankok, szerepüket magasabb szinteken a közepes tankok töltik be. A francia ágon viszont, akár Tier 8 szintű Light tankunk is lehet.

Medium tank (közepes tank) – mozgékony tankok, átlagos fegyverzettel és páncélzattal. Fő feladatuk a nehéz tankok támogatása, a térképen a kulcspozíciók elfoglalása és tartása, ellenséges tüzérség és tank destroyerek (páncélvadészok) felderítése és megsemmisítése. Gyorsaságukat kihasználva egy-egy elleni harcban a nehéztankokat is legyőzhetik, ha pedig 2-3 közepes tank összeáll és együtt tevékenykedik akár döntő tényezők is lehetnek a csatában. Szisztematikusan együtt haladva feldarálják az ellenséget.

Heavy tank (nehéz tank) – ők képviselik a fő tűzerőt. Erős páncélzat és ágyúk jellemzik őket, cserébe természetesen nem túl mozgékonyak és gyorsak. Nagyon élvezetes velük játszani, de oda kel figyelni a helyezkedésre, mivel lassúak és a tüzérség elsődleges célpontjaik. Nagyon változatos a típus arzenál. Vannak nagyon lassú, erősen páncélozott mozgó erődök, de akadnak fürgébb, kisebb tűzerővel bíró tankok is.

Tank destroyer (páncélvadász) – általában szintjüknél erősebb ágyúval rendelkező, legtöbb esetben torony nélküli járművek (ezért célzáshoz a testet kell forgatniuk), magas szinten esetenként rendkívül erős elülső páncélzattal. Elsősorban védekezésnél lesből való támadásra (bozótosban ülve) és a nehéz tankok támadásának támogatására használatos. Közelharcban a torony hiánya miatt nehéz használni, hiszen a közepes tankok gyorsan megkerülhetik (főleg ha lelövik a lánctalpát) és oldalról-hátulról pillanatok alatt szétszedik.

Artillery (tüzérség, SPG) – biztonságos távolságról (magasabb szinteken a térkép túloldaláról) képes nagy sebzést bevinni a célpontoknak. Bár páncélzata lényegében nulla (így közelharcban sérülékeny) óriási előnye hogy a térkép bármely pontját tudja lőni, a lassú heavyk rémálma. Ráadásul nem kell közvetlenül rálátnia a célpontra, például domb mögé is be tud lőni. A pályát felülről látja, mintegy műholdról. Nem túl változatos játékmenet, de rizikómentesen lehet irtani vele még a sokkal magasabb szintű tankokat is (emiatt a tüzéreket általában közutálat illeti). Prsze a felderítő és közepes tankok legkedveltebb célpontjai. Nem könnyű jó tüzérként játszani. Sokaknak beletörik a bicskája ha kipróbálja őket. 

A játékban található járművek, a járművekben ülő legénységgel együtt folyamatosan fejleszthetőek (tapasztalati pontokért és kreditért cserébe) így mindig akad mivel foglalkozni, a harcokon kívül. 

Nem szabad elfeledni, ez csapatjáték. Egyedül, magányosan a nyakunkba venni a pályákat értelmetlen és felesleges. A győzelemhez szükség van némi önkontrollra, és a csapattagjainkkal történő együttműködésre. 

A járművek, a terep, a látvány részletessége elérhetővé teszik, hogy teljesen úgy érezd egy tank parancsnoka vagy és igazi harcban, megmérettetésbe teszed próbára a képességeidet.

A nemzetek nagyjából ki vannak egyensúlyozva. Tanktípusok szerint az alábbi jellemzést lehet adni a nemzetekről:
(A jellemzés nem szentírás, rengeteg tank van a játékban tehát vannak átfedések)

Harckocsi:
Német: pontos löveg, de kisebb sebzés. Több hp, viszont nagyobb méretű test, szögletes formák.
Orosz: pontatlanabb löveg, de nagyobb sebzés. Kevesebb hp, de alacsonyabb felépítmény, döntöttebb formák.
Amerikai: nagyot sebző jó löveg. Papír test, de kemény torony (heavyiknél, T29 és felette).
Francia: Jellemzően nagyobb sebesség (Tier 4 szinttől). Vékony páncélzat de nagy mozgékonyág. Némely tank revolver táras löveggel van ellátva (4-6 lövést tud leadni egy betöltéssel) amely kiürítése után hosszú töltési időre számítsunk.
Angol: Változatos ág. Rendelkezik erős páncél-gyenge tűzerő, Kevésbé hatékony páncél-nagy tűzerő kombinációkkal is. A közepes tankok lassabbak a többinél, de jó páncélvédettséggel rendelkeznek. 

Páncélvadász:
Német: pontos és erős löveg, valamint 8-9 tierben erős test, 6-7-es tier elég gyenge
Orosz: nagyot sebző lövegek, jól rejtőzködő gépek, sebességben jobbak viszont nincs erős páncélzatuk még szemből se (kivéve a legnagyobbat)
Amerikai: alacsony szinten átlagosak, bár a Wolverine és a Sluger az egyetlen páncélvadász, aminek van tornya (ez komoly előny). Magasabb szinten brutális front páncél jellemzi őket.
Francia: Lapos felépítmény, erős páncélzat, revolver táras ágyú nagyobb szinteken.
Angol: (8.1 verzióban jelentek meg az angol tankok, de még nincs TD ág) 

Arty (tüzér):

Német: pontosak, több lövést is kibírnak. Néha kevés a lőszer. Az E-Typra nem hat a területre ható sebzés, ami néha jól jön.
Orosz: tier hattól, már brutális sebzés, sok lőszer. Állítólag nagyobb szögben csapódik a lövedék, ezért jobbak. Top arty nagyon gyors.
Amerikai: gyors és kicsit gépek sok lőszerrel. A top gép sebzi a legnagyobbat a játékban, de a lőszer is a legdrágább bele.
Francia: Gyors gépek, kisebb kaliberű ágyúk, viszont Tier 8 szinten revolver táras löveg.
Angol: (8.1 verzióban jelentek meg az angol tankok, de még nincs Arty ág). 

A harctéri körülmények:


Az ellenfeleket a játék szintenként, járműtípusonként sorsolja össze egy bizonyos tűréshatáron belül. Ez azt jelenti, hogy pl. egy Tier 6 szintű harckocsival kerülhetsz olyan csapatba ahol akár 2-3 szinttel nagyobb járművek is vannak. Lehetnek persze kissebbek is. Ez sokat fejlődött az elmúlt időszakban, közel 10 000 megvívott csata után nyíltan mondhatom, elég jó a sorsolási rendszer. Vannak nehezebb ütközetek, de az alap az, ogy minden Tier szintű tanknak van az ellenoldalon egy párja. Ha jó a csapatmunka, nem számít ha nagyobb tankok is vannak nálad a harctéren. Meg kell ismernünk korlátainkat és előnyeinket és nem lesz probléma.

Az ütközetek és a pályák véletlenszerűen kerülnek kisorsolásra. Háromféle harci típus áll a rendelkezésünkre a csaták során. Ha valamelyik nem tetszik, azt le is tilthatjuk.

Normál csata: Egyszerű 15 vs 15 küzdelem. A csatatéren két bázis található. Innen indulnak a tankok. A cél nagyon egyszerű. Ki kell lőni az ellenség összes tankját, vagy el kell foglalni az ellenséges bázist. A játékidő 15 perc. Ha addig nem dől el a csata, akkor a végeredmény döntetlen.

Ütközet: A lehetőséget Tier 4 szintű járművekkel, vagy attól felfelé kapjuk meg. A csapatok szintén 15 tankkal indulnak. Azonban nincs saját főhadiszállásuk. A térkép közepén található bázist kell elfoglalni. A csata addig tart amíg valaki el nem foglalja a bázist vagy az egyik fél összes tankja meg nem semmisül. A játékidő 15 perc.

Támadás: A lehetőséget Tier 6 szintű járművekkel, vagy attól felfelé kapjuk meg. A csapatok ezúttal is 15 főből állnak. Az egyik fél rendelkezik bázissal amit meg kell hogy védjen. A másik fél nem rendelkezik bázissal tehát támadnia kell. A bázisokat nem könnyű elfoglalni, ráadásul a játékidő 10 perc. HA a védők megvédik a bázist az idő lejártáig, akkor győztek és az ellenfél veszít. Természetesen ha az egyik fél minden tankja megsemmisül, a másik fél győzött a foglalástól függetlenül.


A legénység folyamatosan fejlődik a harcok során. Alapból 50%-os legénységet kapunk. A legénység képzettsége meghatározó. A tankunk alap statisztikai adatai a legideálisabb esetre értendők. Magyarán a maximálisan kihozható képesség mértéke. Ha a legénység alapon 50%-on van akkor pl. a tank sebessége 59,5 %-a a teljes sebességnek. Persze ez egy arányszám, mert lejtőn lefelé meglesz a max sebesség. De a sofőrünk a tank erőforrásainak csak az 59% értékét használja ki. Ez ugyanígy érvényes a lövészre, rádiósra, parancsnokra, töltőre.

A személyzet ha eléri a 100%-os képességét megtanulhat speciális képességeket is. Ha egy speciális képesség eléri a 100%-ot, új képességet tanulhat. Egy jól képzett katona akár 4 vagy több képességet is birtokolhat ezáltal nagymértékben javítva a tankunk harci értékén, harci erején. A legénység képességekről egy másik ismertetőmben részletesebben is kitérek (Részletes ismertetők menü).

A tank személyzetét csak 100%-os képzettség felett érdemes átültetni másik járműbe, ha már rendelkeznek valamilyen másodlagos képességgel is (tűzoltás, álcázás, javítás, egyéni képességek stb.) Csak azonos nemzetiségű tankokba lehet átültetni a legénységet. Az átültetésnél a 100%-os legénységi tag 90%-os lesz az új tankban, de a másodlagos skillje megmarad és, ha újra 100%-os lesz tovább nő a másodlagos képessége.

Az elsődleges képességek az új tankban így alakulnak:

azonos tanktípus esetén 90% (pl medium tankból medium-ba)
más tanktípus esetén 80% (pl. medium tankból heavy-ba) 

A harc során számtalan stratégia és játékstílus jelentkezik. Magunknak kell eldönteni mi áll hozzánk a legközelebb. Nem részletezném teljesen, de jó ha tudjuk minden tanknak, tank típusnak megvan a megfelelő harci alkalmazása. Egy páncélvadásszal nem harcolhatunk úgy mint egy tüzérrel vagy nehéz tankkal. Igyekezzünk segíteni a társainkat és elfogadni a járművünk korlátait, kihasználni előnyeit. Egy felderítő tankkal ne akarjunk a toplista élén landolni sebzésben a harc végén. Nem fog emnni és idő előtt kilőnek minket. Viszont ha jó felderítő, célmegjelölő munkát végzünk hozzásegíthetjük a csapatunkat a győzelemhez.

A harc során a belső cset rendszerrel tudunk kommunikálni a csapattársak között. Kiválaszthatjuk hogy az ellenfél is lássa az üzenetünk (TAB gomb) vagy csak a csapattársaink vagy akár csak a szakasz társunk akivel együtt játszunk. Lehet század szintű harcokban is részt venni (10 tank) vagy klán szinten a globális térképen harcolni (erről részletesen olvashattok a Részletes Ismertetők menüven).

Kiegészítő eszközök, fogyócikkek:

A tankunk képességét a legénységünk fejlődésén kívül, egyéb, felszerelhető kiegészítőkkel és körönként elhasználható fogyócikkekkel is javíthatjuk. Szerelhetünk a gépünkre állandó segítséget nyújtó töltésgyorsítót, szellőztető ventillátorokat, periszkópot, álcahálót, torziós rugókat, CO2-vel töltött üzemanyagtartályokat stb. Elláthatjuk a legénységet, vagy a járművet körönként elhasználható fogyó cikkekkel is mint pl. a kis javítókészlet, tűzoltó készülék, elsősegélycsomag stb.

A kiegészítők és a fogyócikkek tank fajtánként is változhatnak. Ezek felszerelhetőségét és használatát érdemes jól átgondolni, esetleg tájékozódni a tapasztaltabb játékososok felől.

Meglehetősen nagy a választék, viszont jól meg kell gondolnunk mit teszünk a járgányra. Ki kell tapasztalni mire van a legnagyobb szükség, ugyanis maximum 3-3 db. kiegészítőt tehetünk a tankunkra. 3db. főmodult, pl. töltésgyorsító, álcaháló stb. és 3 db. fogyócikket, pl. kis javítókészlet, tűzoltó készülék, elsősegélycsomag stb. Ezek a kiegészítők életet illetve tankot menthetnek. Persze pénzbe (kreditbe kerülnek).

Prémium tankok

A játékban lehetőség van prémium tankok vásárlására. Némely tank egész jó, de alapvetően nincs lényeges különbség egy azonos szintű, maximumra fejlesztett nem prémium tankhoz képest. Sőt általában a prémium tankok egy közepesre fejlesztett tank képességeivel bírnak azonos Tier szinten belül (gyengébbek mint a felfejlesztett nem prémium tankok). Ami mégis jelentős dolog az a tank által kapott kredit. A kredit szorzójuk sokkal magasabb ezeknek a tankoknak, így ha jól harcolsz több pénz üti a markodat. A prémium tank nem fejleszthetőek, csak az alap gyári modulokkal harcolhatsz. A velük szerzett XP mennyiséget, sajnos csak goldért válthatod át, szabadon felhasználható, más tankok fejlesztésére költhető XP-re. A prémium tankok száma folyamatosan változik, van belőlük több is minimum 2, maximum lvl 8 szintűek.

A játék lvl. 3 szinttől nehezedik, Ugyanis innentől már könnyen bekerülhetünk olyan csatába ahol tőlünk sokkal erősebbek, 2-3 akár 4 szinttel (tüzéreknél ennél is több) nagyobb járgányok ellen kell harcolni. Kell a kihívás, ne sírjuk el magunkat ilyenkor. Egyrészt a sorsoló rendszer igyekszik minél kevesebb várakozási időt összehozni csata előtt ( pár másodperc általában) illetőleg a játék unalmassá válna ha mindig te lennél a legnagyobb, vagy csak azonos szintűekkel harcolnál. Ha magasabb szintűek ellen harcolsz több XP és kredit üti a markodat. Arról nem is beszélve, hogy visszafelé is igaz a történet. Pl. ha bent figyelsz a Tigrisben (7 szint), és a csapat fele 3-4-5 szintűekből áll. Szóval ne hisztizz, harcolj, használd ki a lehetőségeidet. Ha kicsi vagy nem kell lövöldözni, segítsd a társaidat felderítéssel, vagy próbáld megvédeni a tüzéreiteket az ellenséges scout (felderítő) tankok elől. Aki nem adja fel, annak lesz Tier 10 gépe, előb utóbb :) 

A TAPASZTALATI PONT (XP)
 
A tapasztalati pontot nem csak arra kapod, ha kilövöd az ellenfelet. Tanktípusonként is változik, ki mire, mennyit kap. Pontos számokat nem tudunk, de a hivatalos fórumon már felsorolták hogy miért jár jutalom egy csatában:

Mire kapunk XP-t:

- Ellenséges tankok sebzése
- Kritikus sebzés ellenséges járművön (egy főmodul sérül, pl. toronyforgatás, rádió, meghal egy legénységi tag stb.). A tankok közötti szintkülönbség számít, tehát ha egy magasabb szintű tankot találsz el, több XP-t meg pénzt kapsz.

- Ellenséges tank felfedezése (amikor meglátod és megjelenik a térképen piros pontként). Tüzérség felfedéséért kicsivel több jár mint a normál tankokért.

- Ha csapattársaink olyan tankot sebeznek, amit mi fedeztünk, derítettünk fel és mutatunk meg nekik (mivel azok távolabb vannak tőlük mint az ő látótávolságuk).

- Bónusz jár egy tank megsemmisítéséért (kill). Ugyanúgy mint sebzésnél, itt is több jár, ha nagyobb szintű tankot ölünk meg.

- Bázisfoglalásért, de csak azok a tankok kapnak jutalmat akik a zászló körüli körben tartózkodva „húzzák” a zászlót. A jutalom arányos a körben eltöltött idovel.

- Ha megsebzünk olyan ellenfelet, aki foglalja a bázisunkat. Tehát megvédjük azt.

- Bónusz jár azért, ha egy csata végén még életben vagyunk.

- Csatában való részvételért. Ez egy kezdő kredit bónusz, nem túl jelentős. Ott van értelme amikor győz a csapatunk, mert a győztes fél erre a kezdő összegre kap bónuszt. Szintenként változó.
- A csapat minél több sebzést visz be a másiknak, annál több XP-t kapnak a játékosok – viszont ennél az összetevőnél csak a megsemmisített ellenséges tankokat veszik figyelembe. Ennek a tételnek kicsi a hatása, de azért számít valamit. 

A legnagyobb bónusz: +50% tapasztalati pont a győztes csapatnak, valamint a győztes csapat kap egy kis % értékű kreditbónuszt (1.85 szorzó a beloggolási alaphoz, amit a vesztes fél nem kap meg. Ez Tier szintenként változó érték) . A vesztes illetve döntetlen meccsek esetén egyik csapat sem kapja meg ezt a bónuszt. Ergó a döntetlen az olyan, mintha mindkét csapat veszítene. Ráadásul sokáig is tart :) 

Amiért NEM jár XP:

- Baráti tank sebzése.
- Csapattársak megölése (Team killing – TK)
- Lepattanó lövedékek (ding, ricochet)
- Ha minket sebeznek…
- Különféle achievementek (Top-Gun, Mesterlövész és társai)
- Döntetlen vagy veresége esetén nincs 50% bónusz. 

Nincs olyan, hogy a csapat több bónuszt kap ha minden tankot megsemmisít. Gyakran hisztiznek miatta a cseten, de nincs így. Gyakorlatilag mindegy hogy győztök. Persze az egyéni szerepvállalás adja a legtöbb XP-t azt ne felejtsd el.

Alapesetben minden XP amit egy tankkal megszerzünk csak az adott tank fejlesztéseire költhető el. Azonban minden csata után a szerzett XP 5%-a free XP-be kerül. A free XP bármely tankon felhasználható, nincs rá semmilyen megkötés.

Szabad XP-t aranyért lehet átváltani is. Ha egy tanknál MINDENT kifejlesztünk, onnantól kezdve Elite minősítést kap. Ez semmiféle extra képességet nem jelent, csak annyit hogy mostantól kezdve az XP amit vele gyűjtünk folyamatosan halmozódik, és aranyért cserébe átkonvertálható (1 gold = 25 XP arányban).

Ha nem tervezünk aranyat használni XP konvertálásra, elit tankokon bekapcsolhatjuk a legénység képzésének gyorsitása opciók. Ilyenkor a tankon nem halmozódik XP, minden megszerzett tapasztalat a legénység képzettségeit növeli. Csodát ne várjunk tőle, mivel valószínűleg eddigre az adott tank legénysége 100% körül van – ilyenkor minden % növekedés nagyon sok XPt igényel. Persze ha úgyse használnánk másra az XPt, ártani nem árthat

Ha kilőttek, és még tart a csata, nem muszáj megvárnod a csata végét. Elhagyhatod a csatát és ha van másik tankod beülhetsz a volánhoz és harcolhatsz tovább azzal. Ha az első csata végetért, akkor is megkapod a jutalmadat ha kilövésedet követően kiszálltál. 


A cikk teljesen egészében Normen, a wotinfo.gportal szerkesztője munkája, köszönjük neki!
HIRDETÉS

a keresés eredménye

Fórum hozzászólások

Dühöngő - Mit művel a w.o.t.
2017.01.23. | zabos

Az álca nálam se működik senkit nem látok de 50-80 m rol lődöz az O-I de nem látom .Sorolhatnám a s...

HELP - segítség kérés
2017.01.22. | zeroveritas

Próbáld meg modok nélkül. Ha kidob közben, akkor vissza kellene engednie, vagy autómatán csatlakozz ...

Egyebek - Keresem a grundom
2017.01.22. | fruttiur

Előszó: Kérlek dobjatok át a megfelelő helyre ha ez nem az, köszi! Keresek egy grundot vagy bandát ...

HELP - segítség kérés
2017.01.22. | 2600k

hello, olyan problémám van hogy minden oknál fogva kidobb játék közben és amig benem felyeződik a cs...

Dühöngő - Mit művel a w.o.t.
2017.01.20. | zeroveritas

Ezt hívják szopóágnak. Nekem is van ilyen, de most elkiabálom, hogy pont nyerőben vagyok (ezután maj...

Partner oldalak


Wot Magyar Liga

http://www.simsporttv.com/

http://infestation.gportal.hu/

http://magyartank.gportal.hu/

Kopasz

Roncskutatok

WoWshungary

Xbox